Sample Aptitude Test of Nigerian Immigration Service Recruitment

If you are considering a future with Nigerian Immigration Service, the first dramatic step is to be acquainted with kinds of questions that are posed to candidates. herein  is a sample aptitude test for Nigerian immigration service recruitment that will serve as a guideline to NIS applicants in their preparation for the up coming exams.

Nigerian Immigration Service in tone with the new innovation in conducting examination recently resolved that her aptitude henceforth is Computer-Based-Test (CBT). NIS aptitude is basically on; English Language, Mathematics, Current Affairs and general knowledge about Nigerian Immigration Service. it is always fifty(50) questions in each.

The purpose of this article:

  • To help you understand the  sample aptitude test of Nigerian immigration service.
  • To prepare you ahead of time.

Here is how the sample aptitude test of Nigerian immigration service

Below am going to give the all the likely questions you are to expect during the Nigerian immigration service test.

The sample aptitude test of Nigerian immigration service For ENGLISH LANGUAGE (50 Questions)

Choose the word nearest to the word in bold

Question 1:

Hers was a chequered career

Options:
(a) An interesting and successful career
(b) a career full of sorrow and tears
(c) a bright and memorable career
(d) a career full of ups and downs

Answer: D

Question 2: In my view, the play didn’t come off

Options:
(a) Succeed
(b) fail
(c) attract applause
(d) take place

Answer: D

Question3: The lady who won the beauty contest had a good gait

Options:
(a) Stature
(b) figure
(c) elegance
(d) carriage

Answer: B

Question 4: It would need a high flyer to make a first class degree in the university

Options:
(a) A smart performer
(b) an outright genius
(c) an outstanding scholar
(d) an unmitigated swat

Answer: D

Question 5: What you will find in the book is a bird’s eye view of the subject

Options:
(a) A detailed account
(b) a balanced account
(c) a biased treatment
(d) a general survey

Answer: D

Question 6: She said boxing is, in fact her pet aversion

Options:
(a) something she likes very much
(b) something she dislikes very much
(c) a hobby she loves to pursue (d) one thing she can’t miss

Answer: A

Question 7: If experience is anything to go by, this action will prove a political mine field

Options:
(a) A source of political benefits
(a) a way out of political trouble
(c) a cause for political joy
(d) an invitation to political problems.

Answer: D

Question 8:One significant character of the jet age is that it encourages people to cut corners

Options:
(a) Not to face all problems
(b) to want to become rich quickly
(c) to want to avoid unnecessary hardships
(d) forfeit the opportunity of further education.

Answer: B

Question 9: When the chips are down, we will know those who have the courage to stand

Options:
(a) when we get to a crisis point
(b) in the final analysis
(c) when the blocks are lowered
(d) when we get to the end of the road

Answer: D

Question 10:

Question 11: Adayi is a die-hard criminal

Options:
(a) hard to kill
(b) hard to arrest
(c) remorseless
(d) resentless

Answer: A

Question 12: Members of the panel were working at cross-purposes

Options:
(a) harmony
(b) in disunity
(c) for selfish purposes
(d) stretch

Answer: A

Question 13: The young man who distributed political pamphlets on campus was promptly repudiated

Options:
(a) disowned

(b) killed

(c) warned
(d) arrested

Answer: D

Question 14:The gateman does his work perfunctorily

Options:
(a) without commitment
(b) with speed
(c) mother’s pet
(d) father’s pet

Answer: B

Fill each gap with most appropriate option from the list following the gap

Question 15:The centre – forward was _____________ consequently the goal was not allowed

Options:
(a) In an offside position
(b) very well positioned
(c) brilliant player
(d) the captain of the team

Answer: A

Question 16: We cannot all wear expensive shoe in situation of __________

Options:
(a) Diverent demand and supply
(b) uneven wear and tear
(c) different purchasing power
(d) unpredictable national income

Answer: C

Question 17: In moments of serious economic hardship, many people are ______ to turn to God.

Options:
(a) Concerned
(b) inclined
(c) disposed
(d) propensed

Answer: C

Question 18:  Students will always blame their teachers when examination results are unfavourable

Options:
(a) Won’t they
(b) wouldn’t they
(c) isn’t it
(d) cant they

Answer: A

Question19: We had a dull evening because __________

Options:
(a) Hardly the talk had begun when the lights went off
(b) hardly had the talk begun when the light went off
(c) the talk had hardly begun when the light had gone out
(d) the lights had hardly gone out when the talk began

Answer: A

Question 20:

Okonkwo is a stubborn man; he will never ________ his words

Options:

(a) eat
(b) Chew
(c) spit
(d) bite

Answer: A

Question 21: AIDS is ____ disease that kills slowly but surely

Options:
(a) Too much a deadly
(b) Very deadly a
(c) such deadly a

(d) so deadly

Answer: c

 Question 22: Soyinka’s masterful ___________ of the atmosphere of his childhood helped to make his book, Ake, an outright success

Options:
(a) invocation
(b) convocation
(c) revocation

(d) Evocation

Answer: D

 Question 23: Kindly _____ me your book because my friend has ____ mine

Options:
(a) Borrow / borrowed
(b) borrow /rent
(c) lend / lent
(d) lend/borrowed

Answer: D

Question 24: Three sections of the church ________ painted by members the previous day

Options:
(a) Were
(b) was
(c) is
(d) are

Answer: B

Question 25: The rebels will soon fight back. We have been informed ______ their _________

Options:
(a) Of/predicament
(b) about/ indulgence
(c) on/rearmament
(d) as for/advancement

Answer: C

Question 26: Watching carefully, I could see the fish______ along the bottom

Options:
(a) Dotting
(b) crawling
(c) diving
(d) darting

Answer: C

Question 27: Emeka is now a _____ student but it took him years to ______

Options:
(a) Matured/mature
(b) mature/mature
(c)mature/matured
(d) matured/matured

Answer: B

Question 28:The young boys have been caught with parts of the stolen machine but _______admitted stealing it

Options:
(a) Neither of them has
(b) neither of them have
(c) none of them has
(d) none of them have.

Answer: B

 Question 29:   Emeka  was honest and quite as a school boy but too much drinking has now changed his
______ and _____ his tongue

Options:
(a) Temperature/injured
(b)character/tightened
(c) temperament/loosened
(d) innocence/worsened

Answer: C

Question 30:  The class _____ more girls than boys this session
(a) Comprise of (b) comprises of (c) comprise (d) comprises

Answer: D

 Question 31: The judge with his son _________ travelling to Lagos now

Options:
(a) Were
(b) shall
(c) is
(d) are

Answer: C

Question 32: A university teacher is an _____

Options:
(a) academics

(b) Academic
(c) academician
(d) academia

Answer:B

Question 33: The adventurers ran into many ________ in the forest

Options:
(a) Dear
(b) dears
(c) deers
(d) deer

Answer: D

Question 34: The hospital was closed _________ because there were no beds to put patients ________

Options:
(a) Again/upon
(b) off/on
(c) down/at
(d) up/in

Answer: D

Question 35: The tourist bought __________

Options:
(a) A brown, small, Nigerian earthen pot
(b) a small, brown Nigerian earthen pot
(c) an earthen, brown, small Nigerian pot
(d) a Nigerian small brown earthen

Answer: B

Question 36: I have already ____ the picture on the sitting-room wall

Options:
(a) Hanged
(b) hunged
(c) hang
(d) hung

Answer: D

Question 37: Most of us will attend the conference ____ at Ibadan later this year

Options:
(a) Holding
(b) held
(c) being held
(d) to hold

Answer: A

Question 38: Of course, we all saw the culprit _______ and hit the man on the head

Options:
(a) Approached
(b) Approaching
(c) Approaches
(d) Approach

Answer: D

Question 39: The baby was rather _______ than I could bear

Options:
(a) Much more troublesome
(b) much too troublesome
(c) so much troublesome
(d) very much troublesome

Answer: A

Question 40: Students were forbidden ______ secret society

Options:

(a) in joining

(b) to join

(C) From joining
(d) on joining

Answer: C

Question 41: 

I shall work hard so that I can ________ a distinction in English

Options:
(a) Secure
(b) make
(c) receive
(d) grab

Answer: B

Question 42: A child that shows mature characteristics at any early age may be described as

Options:
(a) Preconceived
(b) premature
(c) ingenuous
(d) precocious

Answer: D

Question 43: The company Director showed the contractor a _____ of the proposed office complex

Options:
(a) Prototype
(b) photograph
(c) microfilm
(d) photocopy

Answer: A

Question 44: _______ you come early to the new house, clean up my flat

Options:
(a) While
(b) by chance
(c) should
(d) should in case

Answer: C

Question 45: This imposing edifice _______ a fortune to build

Options:
(a) Had costed
(b) have cost
(c) costed
(d) cost

Answer: D

Question 46: They let him go in ________ to his age

Options:
(a) Respect

(b) consideration
(c) disregard

(d) regard
Answer: B

Question 47: Some scientists are trying to _____ human beings in their laboratories

Options:
(a) Imitate
(b) replicate
(c) implicate
(d) fabricate

Answer: B

Question 48: He does not seem to know how to solve the problem _______

Options:
(a) Does not he
(b) does he not
(c) does he
(d) doesn’t he?

Answer: C

Question 49: These villagers _______ to grow rice

Options:
(a) Used
(b) are used
(c) were used
(d) use

Answer: A

Question 50: she was not in school yesterday

Options:

(a) she did

(b)did she

(C) did she

(d) didn’t she

Answer: c

sample aptitude test of Nigerian immigration- Based/Current Affairs Questions

Question 1: Numerically state the aims, objective and goals of the Nigeria immigration service?

(a) Issuance and administration of Nigeria travel documents of persons arriving Nigeria and departing Nigeria.

(b) Endorsement of all categories of travel documents of persons arriving Nigeria and departing Nigeria.

(c) Visa issuance and interpretation of such visas and issuance of residence permit to foreign investors and other expatriates who wish to reside in Nigeria.

Answer: C

Question 2: State the rank in the officer’s cadre in Nigeria immigration services.

  1. a) Comptroller General (C.G.I)
  2. b) Deputy Comptroller General (DCGI)
  3. c) Assistant Comptroller General (ACGI)
  4. d) Comptroller (C.I)
  5. e) Deputy Comptroller (DCI)
  6. f) Assistant Comptroller (ACI)
  7. g) Chief Superintendent (CSI)
  8. h) Superintendent (SI)
  9. i) Deputy Superintendent (DS)
  10. j) Assistant Superintendent I (ASI)
  11. k) Assistant Superintendent II (ASII)

Answer: C

Question 3: Mention six directorates in the Nigeria Immigration Service.

  1. a) Finance and Administration directorate
  2. b) Investigation and aliens control directorate
  3. c) Operations directorate
  4. d) Passport administration and control directorate
  5. e) Border patrol and surveillance directorate
  6. f) Projects and logistics directorate

Answer: B

Question 4: Which ministry determines the tariffs on the passport issuance or re issuance and residence permit?

Answer: Federal Ministry of Interior
Question 4B: What is passport?

Answer: Passport is a valid information document of a person for the purpose of travelling outside the shore of his country.
Question 5: Name the types of passports we have in Nigeria?

  1. a) Nigeria Diplomatic or official passport
  2. b) Nigeria Standard passport
  3. c) Nigeria Pilgrims passport
  4. d) Seaman’s passport or Seaman’s Card Identification

Answer: A

Question 6: Name the offences an alien may commit under the Immigration Act that lead to the deportation of offender?

  1. a) Forged/Fake travel or residence document.
  2. b) Prostitution/brothel keeping and human trafficking
  3. c) Illegal entry into Nigeria
  4. d) Conviction of criminal offence
  5. e) Act of terrorism
  6. f) Importation of illegal arms

Answer: A

Question 7: Mention the kinds of visa known to you?

Answer:

  • Diplomatic Visa
  • Ordinary Visa

Question 8: Name the types of ordinary visa

  1. a) Temporary work permit
  2. b) Possessiveness visa
  3. c) Tourist visa
  4. d) Visitor visa
  5. e) Residence visa

Answer: A

Question 9: Mention 5 statutory responsibilities of the Nigeria immigration service.

  1. a) Investigation, apprehension, detention, repatriation and deportation of foreigner who violates relevant laws.
  2. b) Manning of Nigeria’s border posts.
  3. c) The implementation of Nigeria’s extort Visa regimes.
  4. d) Control and monitoring of Immigration, Emigration of persons into and from Nigeria respectively.
  5. e) Execution of deportation/repatriation orders on erring foreigners.

Answer: A

Question 10: List 8 changes that occurred in NIS since May 1999?

  1. a) German Embassy and British Deputy High Commission trained officers in detecting fraudulent travel documents.
  2. b) The United States Immigration and Naturalisation Service sent in their instructors to train officers in border patrol technique, investigation technique, human dignity, relations to the public and detection of fraudulent documents as well as tactics to reduce human trafficking to the various post.
  3. c) NIS in-house training, there is a lot of training on going in Abuja, NIS training schools, staff college in Sokoto, immigration training school in Kano, Owerri and Ahoda, Rivers State.
  4. d) Seminars like the Nigeria Stakeholders Seminar that the NIS had at the Golden Gate Restaurant in November, 2001.
  5. e) Reshuffling of officers in very sensitive areas like the Murtala Mohammed Airport.
  6. f) Reduced number of officers at the Airport, Seme border and Sea ports for effective control.
  7. g) Re-training of officers at passports offices and setting up of a monitoring group to make sure that touts are driven away from the passport area.
  8. h) Issuance of e-passport.

Answer: C

Question 11: What is the meaning of the Acronym CERPAC by NIS?

  • Answer: CERPAC is the Acronym for Combined Expatriate Residence Permit and Aliens Card.

Question 12: Who is qualified to be issued CERPAC?

  • Answer: Expatriates resident or working in Nigeria.

Question 13: What is CERPAC GREEN CARD?

Answer: Combined Expatriate Residence Permit and Aliens card (CERPAC). It is an authentic document that allows a non Nigeria to reside in Nigeria to carry out an approved activity as specified in the permit or to accompany a resident or citizen of Nigeria. CERPAC GREEN CARD does not exempt the holder from having a valid entry or re-entry permit/visa.

Question 14: What is CERPAC BROWN CARD?

Answer: Every Alien resident in Nigeria or outside with the intention to remain in Nigeria in excess of 54 days and member leaving their ship and staying ashore in excess of 28 days are required by law to register, unlike the CERPAC GREEN CARD; the BROWN CARD is essential, a movement charts. Under the near CERPAC Scheme, registration is valid for two years, after which application for two years, after while application for validation must be made.

Question 15: UNO was founded in San Francisco in

  1. 1939 b. 1914 c. 1945 d. 1950         answer c- 1945

Question 16:  The first military coup-de’tat in Africa was in

  1. Libya b. Liberia c. Egypt d. Nigeria

answer – C

Question 17: Nigeria became 36 states under the regime of
(a) Olusegun Obasanjo (b) Sanni Abacha (c) Ibrahim Babagida (d) Yakubu Gowon

Answer: B
19) The first military head of state was
(a) Yakubu Gowon (b) Aguiyi Ironsi (c) Olusegun Obasanjo (d) Ernest Shonekan

Answer: B
20) Oil can be found in one of the following state in Nigeria
(a) Lagos (b) Anambra (c) Ondo (d) Ekiti

Answer: C
21) Tin is majorly found in
(a) Jos (b) Enugu (c) Kano (d) Imo                                   Answer: A
22) Oil was first discovered by Shell-BP in Nigeria ___________
(a) Oloibiri (b) Idanre (c) Warri (d) Kabba                      Answer: A
23) Which of the following may be regarded as a regional organization
(a) ECOWAS (b) OAU (c) UN (d) OPEC              Answer: B
24) The last military head state of Nigeria was
(a) Abdulsaleem Abubakar (b) Sanni Abacha (c) Olusegun Obasanjo (d) Yakubu Gowon

Answer: A

25)   Nigeria changed from pounds to Naira in
(a) 1960 (b) 1973 (c) 1959 (d) 1963                                                    Answer: B
26) The legislature in Nigeria is called
(a) House of assembly (b) House of lords (c) National Assembly (d) House of Representative                                                                                        Answer: C
27) The legislature in Britain is referred to as _________
(a) House of common (b) White house (c) Congress (d) Parliament   Answer: D
28)The name Nigeria was coined by _______
(a) Flora Shaw (b) Mary Slessor (c) Lord Lugard (d) Juman Goldie   Answer: A

N/B: sample aptitude test of Nigerian immigration service is a guide to preparing  for NIS aptitude test and not a sure questions for the exam. please guided.

Comments are closed.